Jong en oud in de toekomst volgens de studenten van St. Joost.

10 februari, 2023

Op vrijdag 3 februari 2023 was het zover! De dag waarop de studenten van St. Joost School of Art & Design hun projecten tentoonstelden. Zij hadden namelijk de opdracht gekregen na te denken over de vraag: ‘Hoe ziet oud zijn in de stad van de toekomst eruit waarin meer ouderen dan jongeren wonen?’. Studenten van verschillende opleidingen zijn één week interdisciplinair aan de slag gegaan met het vraagstuk. Hier zijn uiteindelijk vele mooie kunstwerken uit gekomen.

Zo kwam één groepje met het idee ‘Modern kruispunt’. Na een interview met ouderen in het centrum van Breda bleek dat er een grote behoefte was om meer in contact te komen met studenten, om bijvoorbeeld hulp te bieden op het gebied van digitalisering. Het bedachte ‘moderne kruispunt’ is een locatie voor zowel jongeren als ouderen, een soort hypermodern buurthuis. Jongeren kunnen ouderen helpen met vragen over digitalisering, maar er is ook ruimte voor ontspanning. Zo blijft jong met oud in contact komen en blijft het centrum aantrekkelijk voor ouderen om naartoe te komen.

Een andere groep studenten met hetzelfde vraagstuk gaven aan Breda heel gezellig te vinden en over 50 jaar zal dit volgens hen niet veranderen. Ouderen vinden het gezellig in het centrum en jongeren ook. Vandaar dat zij met het idee ‘Stay playful’ kwamen. Zij wilden polarisatie van de vergrijzing tegengaan door leeftijdsgroepen te mixen. Dit kan je volgens hen aantrekkelijk maken door nostalgie én nieuwe frisse entertainment samen te voegen. Van 80’s consoles en oude bordspellen tot aan de nieuwste gameconsoles. Het idee was een soort Game Centre te maken waar zowel jong als oud samen kan komen om spelletjes te spelen, want Breda is gezellig dus waarom niet leuk samen spelletjes spelen? In het Game Centre vind je zowel hele oude spelletjescomputers en gameboys als de allernieuwste Nintendo Switch en Playstation 5.

Jongeren leren veel in de omgang met ouderen en andersom krijgt de oudere generatie de door het Game Centre de kans om zich onder de jongere generatie te voegen en bij te blijven. Ouderen zouden korting krijgen met hun seniorenvoordeelpas. Volgens de studenten is het een goed idee om er één in het centrum van Breda weg te zetten en één buiten het centrum, bij een bushalte, zodat ouderen zonder auto mobiliteitsproblemen er toch kunnen komen.

Weer een andere groep studenten kwam met het idee vooral in te spelen op eenzaamheid. Wanneer je ouder bent en geen vaste dagindeling of activiteiten hebt om te doen, is het lastig andere mensen te ontmoeten. Vandaar dat zij met het idee kwamen van: ‘Breda Meets’. Dit is een forum in de vorm van een app, waarin de bewoners van Breda zelf evenementen kunnen organiseren. Ook kan je er natuurlijk op zien welke evenementen er die dag allemaal te doen zijn in Breda. Dit staat namelijk in de app aangegeven op de ingebouwde kaart van Breda. Een soort google maps, waar je precies kan zien waar elke activiteit plaatsvindt. De studenten gaven als idee een herindeling van het park Valkenberg aan. Hier kunnen meer bankjes geplaatst worden met bijvoorbeeld 3 nieuw aangelegde jeu de boules banen. Op die manier kunnen er meer activiteiten gestimuleerd worden onder ouderen om zo de eenzaamheid tegen te gaan.

Al met al was het heel mooi om te zien hoe alle studenten met het vraagstuk aan de slag zijn gegaan. Ze hebben in één week heel hard gewerkt om alles af te krijgen. Er zijn prachtige concepten bedacht, waar ook wij als Breda Senior energie van krijgen en het dient zeker als input voor de toekomst.