Studentenonderzoek Avans: In hoeverre is De Heuvel voorbereid op de vergrijzing?

15 december, 2022

Van januari 2022 tot juni 2022 zijn drie 2e jaars Avans communicatiestudenten aan de slag gegaan met de opdracht om te kijken in hoeverre we zijn voorbereid op de toenemende vergrijzing die zich zal afspelen in de wijk De Heuvel. En hoe kunnen we de senioren uit die wijk meenemen in dit proces?

Tijdens het onderzoek zijn de studenten in gesprek gegaan met een aantal senioren met een migratieachtergrond. Hoe dachten zij over hun eigen wijk en het feit of die een beetje voorbereid was op de toekomst? Mooie gesprekken waar een aantal duidelijk conclusies uit getrokken zijn waar Breda Senior mee aan de slag kan.

Zo bleek bijvoorbeeld dat er een behoefte bestond aan het vergroten van de zichtbaarheid van activiteiten in de wijk. Dat ze het een goed idee vonden om vooral jongeren meer aan te sporen om vrijwilligerswerk te gaan doen, zodat de verbinding tussen de generaties goed blijft. Maar ook een vertrouwde plek met een vertrouwd gezicht om alles in goede banen te leiden. Iemand die het vertrouwen van de wijk kan winnen in een veilige omgeving zoals een pop-up huiskamer waar iedereen op een laagdrempelige manier welkom is voor een gesprek of gebed.