Derde Congres van Breda Senior Benadrukt Belang van Verzilvering

De dames van Drurevn&Doen op een podium
20 november, 2023

Op woensdag 8 november vond het derde congres van Breda Senior plaats, dat volledig in het teken stond van het concept “verzilvering verzilveren”. Dit betekent simpelweg het benutten van de kennis en levenservaring die senioren te bieden hebben. Het Bredase Seniorenpanel en diverse organisaties gericht op senioren participeerden in discussies rondom dit cruciale thema.

Gastspreker Aletta Klaarenbeek deelde haar inzichten met betrekking tot eenzaamheid, een kwestie die altijd om mensen draait. “Eenzaamheid ontstaat in de ruimte tussen jou en de mensen om je heen,” aldus Klaarenbeek. Haar boek, getiteld ‘Ik ben niet eenzaam’, onderzoekt hoe we beter kunnen communiceren met senioren om eenzaamheid te verminderen. Tijdens haar lezing benadrukte ze het levensbelang van communicatie met ouderen en voorzag ze de deelnemers van praktische tips voor effectievere interactie met oudere generaties.

Een andere essentiĆ«le stap om de ‘verzilvering’ te maximaliseren, is het actief luisteren naar ouderen. Levensluister biedt hiervoor een waardevolle methode, met speciaal ontwikkelde kaarten die verrassende en diepgaande vragen stellen over alle aspecten van iemands leven, van lichaam tot liefde en van werk tot gezin. Een interactieve workshop tijdens het congres illustreerde hoe deze vragen op de juiste manier kunnen worden gesteld.

Projectleider Wendy Kwakkenbos sloot het congres af met een oproep tot voortdurende wederzijdse luisterbereidheid om innovatieve oplossingen te ontwikkelen. Samen met de aanwezigen blikte ze terug op gerealiseerde activiteiten en gaf ze inzicht in de toekomstplannen van Breda Senior.