De kracht van positiviteit

Joop van het seniorenpanel
9 november, 2023

Iedereen die Joop (82) kent en aan haar denkt, krijgt ongetwijfeld direct een glimlach op zijn of haar gezicht. Dit effect heeft ze ook op de senioren uit het Seniorenpanel, waar ze sinds 2022 lid van is. De kleurrijke en goedlachse Bredase Joop houdt van het leven en koestert een enorme liefde voor mozaïekbankjes, of zoals zij ze noemt: ‘benkskes’. Met haar kennis, hobby’s en levenservaring is ze een ware aanwinst voor het Seniorenpanel.

Bij de start van het Seniorenpanel zocht de gemeente actieve senioren die wilden meedenken over allerlei thema’s in de stad. Met behulp van dit panel maakt de gemeente plannen om Breda een fijne plek te maken én houden voor senioren. Het mozaïekbankinitiatief van Joop ging niet onopgemerkt voorbij. De gemeente nam contact met haar op of ze deel wilde nemen aan het panel. En Joop? Die zei volmondig ‘ja’!

De liefde voor de benkskes

Jarenlang reisde Joop door Nederland om mozaïekbankjes te fotograferen. “Dan zocht ik van tevoren op waar een ‘benkske’ stond en kocht ik een treinkaartje”, begint Joop te vertellen. “Daar is de liefde voor de ‘benkskes’ begonnen.”

Joop ontdekte dat er toentertijd zeven mozaïekbankjes in Breda stonden. “Dat vond ik veel te weinig”, zegt ze. Op aanraden van de gemeente zette ze een handtekeningenactie op touw. En daarvoor gebruikte Joop – naar eigen zeggen – een slim trucje. “Ik toonde eerst een foto van een saai houten bankje tegenover onze flat en daarna de prachtige mozaïekvariant. Daarna vroeg ik welk bankje ze mooier vonden en dat antwoord kon ik natuurlijk wel raden. Vervolgens haalde ik de petitie tevoorschijn, die de meesten meteen tekenen. Binnen een week verzamelde ik honderd handtekeningen.”

Samen met haar buren en met hulp van de gemeente toverde Joop het bankje voor haar flatgebouw om tot een kleurrijk kunstwerk. “Ik geniet er nog dagelijks van”, zegt ze trots.

Een aanwinst voor het Seniorenpanel

Met haar doorzettingsvermogen en positieve instelling is Joop een aanwinst voor het Seniorenpanel. “We bespreken vaak beladen onderwerpen, zoals dementie en eenzaamheid. Deze gesprekken kunnen nogal wat emoties losmaken. Die emoties mogen er zijn, maar met mijn positieve instelling probeer ik de onderwerpen wat lichter te maken. Ook is het belangrijk om samen tot nieuwe oplossingen te komen. Zo kijk ik eerst graag naar wat goed gaat, in plaats van wat niet goed gaat.”

Liefde voor het leven

De gouden tip van Joop? “Leef met de dag en geniet van de kleinste dingen in het leven. Ik ben blij dat ik iedere ochtend mag opstaan en de zon zie opkomen. Ook al merk ik dat ik de laatste tijd iets vergeetachtiger wordt.” Toch focust Joop zich ook in zulke situaties op het positieve. “Dan denk ik: ik voel me vandaag goed, ben blij met mijn leven en gelukkig met wie ik ben. En ik hoop dat anderen het leven ook zo mogen beleven.”

 

Meld je hier aan voor het panel!