Met levenswijsheid tot nieuwe oplossingen komen

Cor en Ria zijn leden van het Seniorenpanel
8 november, 2023

Met levenswijsheid tot nieuwe oplossingen komen

Stilzitten? Daar doen Cor (77) en Ria (74) niet aan. Het levenslustige duo uit Breda zet zich al meer dan twintig jaar in voor senioren. Zo zijn ze vrijwilligers bij verschillende zorgorganisaties én sinds 2022 lid van het Bredase Seniorenpanel.

Van gezellige bingoavonden tot avontuurlijke groepsreizen naar het buitenland: het echtpaar organiseert allerlei activiteiten voor Bredase leeftijdsgenoten. De twee zijn al 53 jaar getrouwd en vormen samen een goed team. “Het is heel fijn om met mensen in contact te zijn, en het is gewoon ontzettend leuk om te doen”, begint Ria te vertellen. Cor beaamt dat: “We zijn graag onder de mensen en steken graag onze handen uit de mouwen. Door onze vereniging en ons vrijwilligerswerk blijven we bezig en ontmoeten we nieuwe mensen.”

Activiteiten voor PostNL

Ondanks dat Cor en Ria al een aantal jaren met pensioen zijn, organiseren ze nog regelmatig activiteiten voor de leden van hun oude personeelsvereniging van PostNL. “Toen we begonnen, heette het nog TNT Post en op een gegeven moment zijn we verder gegaan op eigen houtje”, zegt Cor. “We organiseren bijvoorbeeld kaart- of bingoavonden en maken eens in de zoveel tijd een stedentrip in het binnen- of buitenland.”

Het stel merkt dat er steeds meer interesse is in activiteiten voor senioren. “We promoten de activiteiten door flyers op plekken te leggen waar veel senioren komen. Denk aan verzorgingstehuizen of appartementencomplexen. Op de lijst zetten we ons telefoonnummer, waardoor senioren zich gemakkelijk telefonisch kunnen aanmelden. Ook kunnen ze hun telefoonnummer op een lijst zetten. Dan geven wij gewoon een belletje. Dat maakt het voor sommigen nog makkelijker.”

Nieuwe mensen

Iedere dag leert het vitale echtpaar nieuwe mensen kennen. Hierdoor weten ze als geen ander tegen welke barrières andere senioren aanlopen. Digitalisering is een van die problemen. “Ik hoor dit misschien wel iedere dag”, zegt Ria. “Niet alle senioren zijn even handig met de computer, waardoor ze veel missen. Tegenwoordig is dat een probleem, echt alles gaat online.”

“Nu weet ik dat ouderen bij de bibliotheek terechtkunnen voor computerhulp, maar ik merk dat ontzettend veel mensen dit niet weten. Voor hen is het niet goed vindbaar op het internet. En als hun sociale kringen niet groot zijn, worden ze aan hun lot overgelaten.” Cor vult aan: “Gelukkig hebben wij kinderen die ons hiermee helpen, maar er zijn ook veel ouderen die dit niet hebben. En dat ze dan geen hulp krijgen, raakt me.”

De ervaringen die Cor en Ria dagelijks tegenkomen, zijn van groot belang voor het Seniorenpanel. Ze delen concrete voorbeelden of problemen waar zij zelf tegenaan lopen. Door dit te delen in het panel kan de gemeente hier iets aan doen.

Verzilvering verzilveren in het Bredase Seniorenpanel

Het Seniorenpanel bestaat sinds anderhalf jaar. Met behulp van dit panel maakt de gemeente plannen die ervoor zorgen dat Breda een fijne plek om te wonen is én blijft voor senioren. “Ongeveer eens in de drie maanden worden we uitgenodigd voor het Bredase Seniorenpanel. Iedere keer zijn we met rond de vijftien verschillende senioren. Dit is fijn, want iedereen neemt zijn eigen ervaring en kennis mee”, vertelt Ria.

“Ieder seniorenpanel behandelen we een ander thema. We delen persoonlijke ervaringen en proberen samen oplossingen te bedenken voor uitdagingen die we tegenkomen. Een van de thema’s is hoe we bijvoorbeeld om kunnen gaan met dementie.”

Cor is – net als Ria – blij met dit initiatief. “Ik vind het prachtig dat wij met onze ervaringen het Bredaas beleid kunnen verbeteren. En ook niet onbelangrijk: ik ga er altijd met plezier naartoe.” Ria gaat verder: “Elke sessie is een gastspreker aanwezig, dit is een expert die alles weet van het besproken thema van die dag. Hij of zij geeft ons praktische tips om beter om te gaan met bepaalde situaties. Ook maken we bespreekbaar waar we in het dagelijks leven tegenaan lopen.” De situaties die Cor, Ria en hun collega-panelleden schetsen, zijn heel waardevol voor de experts om hier een beleid op te kunnen maken.

De kracht van levenswijsheid

Cor en Ria hebben al heel wat jaren ervaring, maar ze kunnen beide beamen: “Je bent nooit te oud om te leren.” Het stel is blij dat ze hun steentje kunnen bijdragen. “Het is belangrijk dat we zoveel mogelijk naar elkaar blijven luisteren en tot inzichten komen die we kunnen gebruiken voor nieuwe oplossingen. Een kleine oplossing voor jou kan voor iemand anders een wereld van verschil maken. Met onze deelname aan het Seniorenpanel hopen we Breda iedere dag ietsje mooier te maken.”

Meld je hier aan voor het panel!